Chinaso.com Nedir?

Written By blogyazari on 24 Mart 2014 Pazartesi | 22:09

Çin Ulusal Arama Motoru
Chinaso.com; testleri 1 Mart 2014'te başlayan, 21 Mart'ta yayın hayatına geçen, Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmi arama motorudur. Chinaso , Çin'in ulusal arama motoru olarak hizmet verecek. Google ile yıldızı barışmayan Çin, böylece üzerinde tam olarak hakimiyet sağlayabileceği bir arama motoruna da kavuşmuş oldu. Chinaso için  Çin'in Google'ı diyebiliriz.

Tüm bu gelişmelerde elbette dünya siber savaşlarının etkisi çok büyük. Çünkü son zamanlarda sıkça duyduğumuz siber casusluk, yasadışı dinleme, ülkelerin birbirini dinleme, gizli bilgilere erişme gibi sorunlar ülkeleri siber güvenlik, bilişim gibi alanlarda adım atmaya zorluyor.

Siber güvenlik, aynı zamanda ülkelerin genel ulusal güvenliklerinin de ayrılmaz bir parçası. Çin devleti de chinaso ile en azından arama motoru sorgularının işlenmesi bakımından kendi tedbirini almış durumda.

Chinaso.com'da haber,gazeteler,web,resim,video,harita ve dizin gibi üst başlıklarda arama yapılabiliyor. Doğal olarak; özellikle Çin üzerine kapsamlı bir içeriğe sahip olduğu ilk izlenimler arasında. Chinaso'nun geçmişi 2013 Ekim ayına dayanıyor. Çin Bilgi Teknolojileri şirketi tarafından kurulmuş. Geliştirmeler ve test yayını sonrasında nihayet kullanıma açılmış durumda.

Bu makale "Chinaso.com nedir?"  sorusuna yanıt vermek amacıyla hazırlanmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder