Bilgisayar ve İnternet Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Written By blogyazari on 25 Mart 2014 Salı | 04:02

Bilgisayar Güvenliğini Neler Tehdit Eder?


Önce bilgisayar güvenliğini tehdit eden unsurlar nelerdir; bunların üzerine biraz bilgi verelim. Virüsler bilgisayar güvenliğini tehdit eden unsurların başında yer alır. Virüsler dosyalara ve sisteme zarar verebildiği gibi çeşitli teknikler ile birtakım saldırılarda kullanılmak üzere bilgisayarları "zombi" bilgisayar haline de getirebilir. Virüsler dosyalara - sisteme bulaşarak; dosyaların silinmesine, işlemcinin (cpu) yüksek oranlarda çalışmasına v.b durumlara neden olurlar.

 Virüs, trojen gibi zararlı yazılımlar usb flash bellek, hafıza kartı , dvd , cd gibi dijital depolama birimleri ile bulaştığı gibi internetin yaygınlaşması ile beraber internet üzerinden de bulaşabiliyor.Bunların yanı sıra malware ,spyware denen  istatistiki bilgiler toplayan, kart v.b. bilgileri çalan, tarayıcılarda reklam açan zararlı yazılımlar da mevcuttur ve aynı yollardan bilgisayar bulaşır.

Tüm bunlara rağmen bilgisayar ve internet güvenliğini sağlamak çok da zor değildir.

Bilgisayar Güvenliğini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?


Bilgisayar güvenliğini sağlamak sanıldığı kadar zor değildir. Güçlü , güvenilir ve sürekli güncel bir  anti virüs yazılımı en önemli bilgisayar koruyucusudur. Son zamanlarda anti virüs yazılımı firmaları internet güvenliği için de yazılımlar üretmektedir. En güzel çözüm hem anti virüs hem de internet güvenliğini sağlayan paket; ikisi bir arada paket yazılımlardır. 

Güçlü bir anti virüs yazılımı herşeyi çözemeyebilir. Çünkü virüsler, bilgisayar korsanları tarafından sürekli çeşitlendirilerek ve güncellenerek amaca hizmet etmesi sağlanıyor. Bilgisayara takılan yabancı  usb flash bellekler, hafıza kartları, cd ,dvd gibi harici depolama birimleri kullanılırken dikkat edilmeli, ani virüs yazılımı tarafından taratılmadan açılmamalıdır. 

Şüpheli internet sitelerine girilmemelidir. Bankacılık v.b. yüksek güvenlik isteyen online işlemlerde ekran klavyesi kullanılmalı ve tarayıcı adres çubuğunda https: güvenli bağlantı olup olmadığı kontrol edilmelidir. İşlem yapılan sitenin gerçek adresi olup olmadığı yine adres satırından kontrol edilmelidir. Çünkü bilgisayar korsanları "phishing" - "yemleme" denen bir yöntem ile  ismi orjinal web sitesi ismine benzeyen adreslerde web siteleri açıp sizi tuzak web sitelerine yönlendirip , kendi ellerinizle bilgileri vermenizi sağlayabiliyorlar.Belirtilen bu kurallara dikkat ederseniz internet güvenliğiniz de bilgisayar güvenliğiniz de azami derecede sağlanacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder