Ekranlara Mahkûm Olmuş İnsanlık:Teknoloji Hapsi

Written By blogyazari on 22 Aralık 2013 Pazar | 20:46

mobil cihazlar ve insan

Teknoloji Hapsi


İlerleyen teknoloji ile beraber herkesin elinde ekranı küçük ya da büyük olan bir cihaz var. Çok değil bundan 10 - 15 sene önce baktığımız ekranlar en fazla bir iki taneydi. Bir televizyon, bir dijital saat ekranı şu an hatırlamıyor olabilirim belki birkaç ekran daha... Bu baktığımız ekranlara sahip cihazların öyle çok fazla özelliği de yoktu. Çoğu sadece ana amacı için kullanılıyordu. Televizyon ise seyretmek, saat ise zamana bakmaktı amaç; adını da işlevinden alıyorlardı zaten.

Günümüzde kablosuz iletişimin  mümkün olması , paralel ilerleyen diğer teknolojik gelişmeler ile beraber; bir televizyon dahi bir çok fonksiyon barındırabiliyor. Özellikle cep telefonları artık hem bilgisayar hem de fotoğraf makinesi özelliklerini üzerlerinde barındırıyor.

Son yıllarda popüler olarak kullanılan sosyal ağlar; akıllı telefon , tablet ve bilgisayarlar ile beraber vazgeçilmez birer platform haline geldi. Özel günler , sevinçler , duygular , fotoğraflar ve videolarımızı paylaşarak arkadaşlarımızı,akrabalarımızı haberdar ediyoruz. Mesajlaşmalar ve yer bildirimleri ise en çok kullandığımız uygulamalar haline geldi.

Sokakta , okulda hatta evde aile bireylerimiz adeta pusulaya bakıp yolunu bulan seyyahlar gibi sürekli bu ekranlara bakar haline geldiler. Birçok defa sokakta karşıdan gelirken önüne bakmayan insanlarla karşılaşmışsınızdır. Ekranlara bakmak hem hayatta görebileceğimiz diğer güzellikleri kaçırmamıza  hem de dikkat dağılmasına sebep oluyor. Cisimleri, sevdiklerimizi kısaca dünyayı gözlerimizle görmek yerine sanal olarak ekranlardan görmeyi tercih eder hale geldik. Bilmiyorum çok mu karamsarım...

Artan dikkat dağınıklığı özellikle trafikte kazaların olmasına sebep oluyor. Dünyanın birçok ülkesinde trafikte mobil cihazlar ile etkileşim halinde olmanın cezası var. Okullarda telefon kullanımı derslerde dikkat eksikliği , dikkati toplamada zorluk gibi sorunlara yol açıyor. Üstelik gelişimini henüz tamamlamamış bireyler için mobil cihazların tehlikeli olduğu söylentileri de ortalıkta dolaşmaktadır.

Bu yazımda kısaca mobil cihazların hayatımıza olan olumsuz etkilerini irdelemeye çalıştım. Mobil cihazlar bir sorun mu yoksa hayatımızı mı kolaylaştırıyor? Bir kez daha kendimize sormak ve üzerine düşünmek gerek...

0 yorum:

Yorum Gönder