Deep Packet Inspection - Derin Paket Denetleme (dpi) Nedir?

Written By blogyazari on 25 Temmuz 2013 Perşembe | 05:23

Derin paket denetleme en basit manasıyla internete ulaşırken kullandığınız veri paketlerinin incelenmesi
demektir.

Peki Veri Paketlerimi Kim , Neden İnceler?

Veri paketleriniz bağlı olduğunuz ağ , internet servis sağlayıcı (iss) v.b. tarafından denetlenebilir. Sebepleri güvenlik, saldırı önleme , istatistik , istenmeyen iletileri önleme , internet trafiği ,dijital telif hakları  ve belki de bizi ilgilendiren en önemlisi sebep olan "hedeflenmiş reklam" olabilir.

Bir örnek vermek gerekirse; bir donanımcı olduğunuzu varsayalım, forumlara giriyor, yenilikleri , arızaları v.b. başlıkları okuyorsunuz. Bir süre sonra birçok yerde  karşınıza bilgisayar ve bilgisayar donanımları ile ilgili reklamlar gelmeye başlıyor. Neredeyse hepimizin başına gelmiştir. 

Derin Paket Denetleme Yasal mı?

Çoğu reklam sitesi, uygulama v.b. sözleşmelerde bunları belirtebiliyor. Tabi çoğumuz okumadan geçiyoruz.Sayfalarca sözleşme tabi ki başına oturulup okunacak ,ilgi çekici birşey değil. Öte yandan birçok ülkenin hukuna göre yasal değil. Mahremiyet, İzinsiz Bilgi Toplama ve benzeri başlıklarda hukuksal sakıncaları var.

İddaalara göre kimi ülkeler de istihbarat amaçlı yasal / yasal olmayan yollardan internet kullanıcılarının veri paketlerini inceleyebiliyor. Anlayacağınız üzere, internet paketleriniz ülkeler , şirketler için bulunmaz bir bilgi kaynağı. 

Deep Packet Inspection - DPI Önlemek İçin Peki Neler Yapılabilir?

Sanal Özel Ağ yani Virtual Private Network (VPN) gibi bir yapı ile iletişim kurularsa engellenebileceği yönünde bilgiler var. Sıradan kullanıcı için çok çetrefilli olduğu için kimsenin kullanacağını düşünmüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder